Onthaken van de vis

Gebruik altijd een hakensteker!
 

Iedere sportvisser moet kunnen onthaken, want een haakje moet als het even kan weer uit de vissenbek. Dat lukt in het geval van kleine haakjes en witvis het eenvoudigst met een plastic hakensteker. Zo’n spotgoedkoop staafje van circa 15 centimeter lang en een halve centimeter dik met in het uiteinde een gleufje. Die hakensteker moet natuurlijk wel altijd klaar voor het grijpen liggen.

Velen hangen de hakensteker met behulp van een touwtje om hun nek of bevestigen hem aan een rolspeld welke aan de jas is vastgemaakt. Je kunt ook meerdere hakenstekers kopen en deze op meer plaatsen opbergen, zodat je nooit hoeft te zoeken. De hakensteker aan het touwtje is in ieder geval een goede en goedkope optie.

 

Hoe onthaak je ?
 

Nadat de handen zijn natgemaakt en de vis goed is beetgepakt of is neergelegd op het natte landingsnet, wordt de lijn in het gleufje gelegd en strak gehouden. Daarna wordt de hakensteker een halve slag gedraaid, zodat de lijn niet uit het gleufje kan schieten.

Vervolgens wordt de hakensteker richting het haakje geduwd. Stuit het uiteinde van de hakensteker tegen de bocht van het haakje, dan heel even drukken zodat de haakpunt losschiet en het haakje voorzichtig uit de bek van de vis kan worden gehaald.

 

Oefenen

 

Onthaken is een heel simpele handeling, die echter wel goed en uitvoerig moet worden geoefend en bij voorkeur nog voordat een echte vis wordt gevangen en moet worden onthaakt. Daarvoor bestaan allerlei hulpmiddelen zoals een stuk schuimrubberen isolatiebuis, een zuigflesje met naar binnen gedrukt speentje of een namaakvis met een gat aan de voorkant waarin een haakje kan worden vastgeprikt. Elke handige doe-het-zelver kan iets dergelijks verzinnen.

 

Haakjes zonder weerhaak of met minuscule weerhaakjes geven in tegenstelling tot forse weerhaken bij het onthaken nauwelijks problemen.

 

Met de vingers

 

Haakjes die door het randje van de vissenlip zitten, kunnen soms met duim en wijsvinger worden losgemaakt. Hebben ze geen weerhaak, dan is losmaken zelden een probleem. Heeft het haakje een weerhaak, dan is de kans aanwezig dat het haakje wordt verbogen als je het met de vingers probeert te verwijderen. Gebruik daarom liever altijd de genoemde hakensteker van plastic. Hakentangen en andere soorten hakenstekers worden bij voorkeur niet bij het onthaken van witvis gebruikt. Foute hakenstekers, zoals die met die gemene punten, worden vanzelfsprekend nooit gebruikt!

 

Geslikt en dan ?

 

Heeft een vis het aas met haak en al ingeslikt, ga dan nooit met een hakensteker diep in de bek trachten het haakje te verwijderen, maar knip de lijn meteen zo dicht mogelijk bij het haakje af. Een haakje kost slechts een paar eurocenten en dikwijls raakt de vis het na verloop van tijd vanzelf weer kwijt. Zorg daarom voor reservehaakjes in de viskoffer, tas of kist.

 

KORT SAMENGEVAT

 

  • Een gevangen vis met natte handen vastpakken. Een grote vis wordt alvorens te onthaken op het natte landingsnet gelegd, een kleine vis wordt met de linker- of rechterhand vastgepakt.
  • Met de andere hand de plastic hakensteker pakken.
  • De lijn in het gleufje van de hakensteker leggen en strak houden.
  • De hakensteker een halve slag draaien, zodat de lijn niet uit het gleufje kan schieten.
  • De hakensteker naar de bocht van het haakje duwen en vervolgens het haakje met een snelle beweging los drukken.
  • De hakensteker (met in het gleufje het haakje) voorzichtig uit de vissenbek halen.
  • Andere hakenstekers of onthaaktangetjes bij witvis bij voorkeur niet gebruiken. Die zijn meer geschikt voor roofvis.
  • Heeft een vis het aas met haak en al in geslikt, dan niet proberen alsnog het haakje er uit te krijgen, maar onmiddellijk de lijn zo dicht mogelijk bij de haak doorknippen en de vis weer laten zwemmen.

Zorg er voor altijd reservehaakjes bij de hand te hebben!

Contactgegevens

H. Westra (penningmeester)
Tel: 06-42662605
E-mail: harrywestra@ziggo.nl

A-J. Louwes (secretaris)
Tel: 06-46712374
E-mail: ajlouwes@hotmail.com