Lokvoedermelen

Vis- en lokvoer,

 

In de sportvisserij is lokvoer niet meer weg te denken. Ieder hengelsportwinkel heeft kant en klaar voertjes. Bekende merken zoals Sensas, van der Eynde, Geers, Prinz, Wielco, Mondial-F enz. zijn volop voorradig. Ook losse ingrediënten, om zelf een voertje te maken, zijn bij de meeste hengelsportwinkels goed verkrijgbaar. Je moet dan wel weten wat welke ingrediënten je nodig hebt om een brasem, allround of voorn voer te maken. Daarom hier een aantal ingrediënten die nodig zou kunnen hebben;

 

Broodmeel:

 

Broodmeel wordt gemaakt van broden die niet meer goed genoeg zijn voor de verkoop. Deze broden worden gedroogd en daarna vermalen. Er is veel kwaliteit verschil en dat uit zich in de kleur en gewicht. Is broodmeel licht van kleur dan is het veelal afkomstig van de wit brood. Is het bruin dan is het afkomstig van bruin brood. Soms kun je ook broodmeel kopen dat gebruikt wordt in de veevoeders, echter dit is minder geschikt voor de sportvisserij. Zowel het witte als het bruine broodmeel wordt als basis meel gebruikt in lokvoeders, waarbij de witte soort meestal de voorkeur geniet. Broodmeel kleeft een klevende werking.

 

Paneermeel:

 

Van hard in een oven gedroogd brood wordt paneermeel vermalen. Het heeft minder vocht dan gewoon broodmeel. Je kunt paneermeel met een grove dan wel een fijnere korrel krijgen. De kwaliteit is nagenoeg gelijk. Paneermeel wordt veel gebruikt als basis ingrediënt voor kanaal voer. Brood en paneermeel kunnen in iedere gewenste samenstelling gemengd worden zonder dat afbreuk doet aan de werkzaamheid ervan. Paneermeel zorgt ervoor dat het voer iets gemakkelijker uit elkaar valt ( heeft minder kleefkracht dan broodmeel). Wordt ook als basis bestanddeel gebruikt.

 

Beschuitmeel:

 

Wordt gemaakt van gebroken en vermalen beschuit. Wordt vaak voor de visserij verkregen door afgekeurde partijen die bijvoorbeeld niet op de juiste kleur zijn gebakken. ( donker beschuitmeel is veelal afkomstig van te donker gebakken of gebroken beschuit)

Beschuitmeel heeft een laag soortelijk gewicht. Je kunt dit in een voertje gebruiken bij bijvoorbeeld als je drijvende ballen wilt maken of ballen voer die na verloop van tijd weer naar boven komen. Een combinatie van broodmeel, paneermeel en beschuitmeel geeft een basis voor een lokvoer dat voor elk lokaas geschikt is.

 

Polenta:

 

Is afkomstig van een volledige maïskorrel die versneden wordt. De binnenkant van de korrel valt het eerst uit elkaar en wordt als 1e afgezeefd. De grotere stukken van de buitenkant worden verder fijn versneden en op fijnheid afgezeefd. De kleur van de polenta hangt af van welke maïs soort er gebruikt is. Polenta afkomstig van de La Plata maïskorrel en geeft een oranjeachtige kleur . Deze maïs soort is caroteenrijk en de witte soorten caroteen arm. De grove korrelachtige polenta wordt veelal gebruikt op stromend water en het polenta meel wordt gebruikt op stilstaand water. Zowel het meel als de korrel kleven niet en daardoor zal het voer sneller uiteen vallen. Ook wordt de korrel polenta wel gekookt en daarna weer met behulp van paneermeel gedroogd, waarna het aan een voertje wordt toegevoegd.

 

 

blad 1 volgende >> 2, 3, 4, 5

 

 

 

Contactgegevens

H. Westra (penningmeester)
Tel: 06-42662605
E-mail: harrywestra@ziggo.nl

A-J. Louwes (secretaris)
Tel: 06-46712374
E-mail: ajlouwes@hotmail.com