Anijs:
De anijsplant behoort eveneens tot de schermbloemigen. De grauw groen zaden worden vermalen en het meel is erg aromatisch. De plant komt onder andere uit het Middellandse zee gebied. Anijs wordt voor de consumptie onder gebruikt in de bekende muisjes en in diverse dranken al of niet alcoholisch. Ook is er nog de zogenaamde steranijs. Deze is vele malen sterker (ongeveer 5x)dan de gewone anijs. De kleur van steranijs moet roestbruin zijn.
Anijs en steranijs zijn beide een eetlust opwekker, maar omdat de gemalen een krachtige werking hebben niet te veel door het voer mengen.
Venkel:
De venkelplant behoort ook tot de schermbloemige planten en smaakt enigszins naar anijs.
De zaden staan al eeuwenlang bekend om hun geneeskrachtige werking. De venkelplant komt van oorsprong uit Azië, maar komt thans ook veelvuldig voor in Zuid Europa. In de hengelsportwinkel is gemalen venkelmeel goed verkrijgbaar. Zowel de zaden, stengels of wortel delen en het blad wordt vermalen tot meel. Het beste en meest aromatisch geurende Venkelmeel is enigszins zacht gelig van kleur en wordt meestal gewonnen uit de worteldelen. Hoe meer stengels en andere delen er door gemalen worden hoe bruiner de kleur. Deze bruiner gemalen delen zijn minder sterk aromatisch dan de gelige kleur. Er zit een wat zoetige smaak aan en is een eetlust opwekker. Is goed voor zowel de voorn als de brasem.
Kurkuma:
Wordt gemaakt van de wortel van de Kurkuma longa. Wordt ook wel in het Indisch genoemd Koenjit ( Indische saffraan) en in gewoon Hollands Geelwortel. Het is uiteraard geel van kleur en is een vast bestanddeel van het kerriepoeder . Kurkuma is mild bitter van smaak. In de geneeskunde is kurkuma zeggen ze goed voor bestrijding van allerlei ziekten zoals trombose, Alzheimer en Parkinson , bovendien zitten er ontstekingsremmende stoffen in. In de sportvisserij wordt het vooral gebruikt in de zomer, voor het vissen op voorn en soms zou de brasem er ook gek op zijn. Het kleurt het voer erg geel. ( vaak is feeder voer geel van kleur)
Kaneel:
Is afkomstig van de kaneelboom. De Ceylonkaneel en de cassia zijn de bekendste soorten, waarvan de Cassia wat branderiger en zoeter is de Ceylon. Kaneel wordt verkocht in stokjes en gemalen kaneel bestaat uit Cassia waaraan wat kaneel is toegevoegd. Het is een zeer oud want ook in het oude Egypte kende men de kaneelstokjes al. De kaneelboom komt ook voor op Java, in Brazilië en Egypte. Wordt veel gebruikt in de zoete producten zoals onder andere appelmoes, stoofperen gebak en ook snoep. Een bekend spreekwoord luidt: ¨Het leven is als een pijp kaneel, elk zuigt eraan en krijgt zijn deel¨.
Wordt in de sportvisserij gebruikt voor de voorn en brasem visserij. Kaneel maakt het voer donkerder.
Ik heb getracht om u enig inzicht te geven in de ondoorzichtelijke jungle van de voer ingrediënten. Ik ben mij er van bewust dat ik lang niet alles genoemd heb, maar deze soorten worden naar mijn inziens het meest gebruikt in het Noorden. Ik hoop dat een ieder er zijn voordeel mee kan doen.
Vriendelijke groet,
¨Het loze vissertje¨.