Kiemzaad:
Is een mengeling van rijpe zaden bestaande onder andere uit hennepzaad, negerzaad, kanariezaad, millet, raapzaad, spurrie, maanzaad, lijnzaad, soms aangevuld met anijszaad, tarwe en gebroken rijst. De zaden ongeveer 4 dagen in wat water zetten en laten weken. Als er dan nog zaad drijft dan dit verwijderen. Na het weken goed door koken en afspoelen (schrikken) met koud water. De nog natte gekiemde zaden kunnen vervolgens gemengd worden met wat brood- paneermeel. Als het aldus verkregen mengsel droog is het zo fijn mogelijk maken. Kan worden gebruikt in stilstaand of stromend water.
Hennep:
Hennep de naam zegt het al is de zaadkorrel van de hennepplant. Hennep wordt in het zuiden ook wel kemp genoemd. Wordt gemalen, geroosterd en gekiemd gebruikt. Het elf malen van hennep is een vieze bezigheid omdat de hennep veel olie bevat en bij het malen erg gaat kleven. Dit is enigszins te voorkomen door er wat brood c.q. paneermeel door te doen. Ook het roosteren kan zelf in een koekenpan, maar meestal is moeders de vrouw er niet blij mee want het geurt nogal en bij het open kappen van de korrel springt het zo de pan uit. Kopen is de beste remedie.
Hennep kiemen is daarin tegen zeer goed te doen. Zet een hoeveelheid hennep in half warm water een nacht in de week en doe daarna de hoeveelheid hennep in een thermoskan. Heet water toevoegen ( Uit geiser of boiler is warm genoeg) en een halve tot een dag laten staan. (Doe de thermoskan niet helemaal vol, omdat de hennep uitzet en dan de fles kan barsten). Daarna afgieten en laten schrikken met koud water. ( blijft de kiem harder) Bij goede hennep is dan 80 tot 90 % gekiemd. De gekiemde hennep is puur te gebruiken maar kan ook aan een voertje worden toegevoegd.
Collant:
Is een vermalen paardenbrok ( nagenoeg hetzelfde als PV1). Het bevat veel eiwitten en is sterk klevend.
De gemalen brokken ruiken erg lekker en mogen zeker niet ontbreken in een goed voertje. Het is echter minder geschikt voor een licht voertje.
Koriander:
Wordt gemaakt uit de gemalen zaden van de Korianderplant. De plant komt voor in de landen rond de Middellandse zee en in het Midden Oosten. Is goed verkrijgbaar in de hengelsport winkel. Het is een specerij dat in de keuken ook wordt gebruikt. In de Indische keuken heet het ketoembar. De gemalen zaden ruiken en of hebben een scherpe smaak. Is goed voor voorn. I de gemalen koriander niet voorhanden kan het vervangen worden door gemalen karwijzaad. Om koriander goed te gebruiken kan men het beste de zaadkorrels kopen en zelf malen. De aroma is dan vele malen sterker. Eetlust bevorderend.
Karwijzaad:
Karwijzaad komt van de Karwij plant en behoort tot de schermbloemige planten. De plant wordt geweekt om zijn zaad maar komt ook nog steeds in het wilde voor. De in Nederland gekweekte karwij schijnt de beste te zijn. Het zaad is kruidig aromatisch (anijsachtig) en heeft een scherpe smaak. Het is onder andere een eetlust opwekker. ( Ik zou er zelf maar niet te veel van nemen, want het bevordert ook de winderigheid)