Lokvoedermelen3/5

Johannesbroodmeel:

 

Wordt gemaakt uit de peulen van de Johannesbroodboom. Bevat een hoog percentage aan zetmeel en suikers. De peulen geven een zoete geur af en die naarmate de peulen droger worden weer afneemt. De peulen worden massaal verwerkt tot veevoeder De zaden zijn ook een vervangingsmiddel voor cacao. Dit product kan coprah melasse vervangen.

 

Oeuilette:

 

Wordt gemaakt van geplet en vermalen blauw maanzaad afkomstig uit de maanzaadbol. (soort papaver). Het blauwe maanzaad bevat een geringe hoeveelheid aan opiaten en zou rustgevend werken. Wordt in de sportvisserij gebruikt om het wantrouwen van de vis weg te nemen.

 

Koolzaadmeel:

 

Wordt gemaakt uit zoet raapzaad. Heeft ongemalen een grote kiemkracht en bevat veel vet. Wordt in de sportvisserij veelal gemalen gebruikt. Bij het malen kan er het beste een hoeveelheid brood of paneermeel worden toegevoegd ivm het hoge vetgehalte. (kleven) Indien het zaad wordt voor geweekt heeft het een bindende werking. Nooit te veel door het voer doen.

 

Maniokmeel:

 

Is afkomstig van de tropische cassave plant en is voor de sportvisserij een van de beste “wolkvormers”. Hoe witter de kleur hoe beter de kwaliteit. Het meel wordt zeer fijn gemalen en verzadigd de vis niet. Wordt gebruikt bij de oppervlakte visserij. Het wolkt lang en kleurt het water wit.

 

Koekjesmeel:

 

Bij koekjesmeel moeten we onderscheid maken tussen twee verschillende soorten.

1e koekjesmeel afkomstig van diverse droge koekjes en

2e koekjesmeel afkomstig van ijswafelmeel. Ook wel Galette genoemd. Het heeft een sterke geur.

Hoe meer ijswafel meer door het droge en gemalen koekjes is verwerkt hoe doordringender de geur is. Koekjesmeel is erg kleverig neemt goed water op maar verzadigt de vis snel. Omdat koekjesmeel erg zoet is wordt de brasem er door aangetrokken. Kan in zowel stilstaand als in stromend water gebruikt worden.

 

Aardappelvlokken:

 

Worden gemaakt van gedroogde en gewalste aardappelen. Zijn licht kleverig. Nemen water op en gaan boven het voer zweven. De kleur is bepalend voor de kwaliteit van de vlokken. Hoe lichter de kleur is hoe beter de goede kwaliteit.

 

Leem:

 

Wordt in de sportvisserij gebruikt om het voer te verzwaren. Leem is verkrijgbaar in zakken droge leem. Ook zakken met enigszins bevochtig leem is verkrijgbaar. Nadat het droge voer is aangemaakt met water, wordt er daarna een hoeveelheid leem toegevoegd. Ook kan leem gebruikt worden om het voer “armer” te maken zodat de vis niet te snel verzadigd wordt.

 

Zemelen:

 

Is een bijproduct van het walsen van tarwekorrel. Is verkrijgbaar is grof en fijn. De zemel is het vlies van de tarwekorrel. Zemelen nemen goed water op en kunnen een voer lichter maken. Kunnen ook worden gebruikt wanneer een voer te vochtig is aangemaakt. Fijn gemalen zemelen worden ook veel gebruikt in een oppervlakte voer, waardoor dit extra aantrekkingkracht krijgt.

 

 

1, 2 << vorige blad 3 volgende >>  4, 5

Contactgegevens

H. Westra (penningmeester)
Tel: 06-42662605
E-mail: harrywestra@ziggo.nl

A-J. Louwes (secretaris)
Tel: 06-46712374
E-mail: ajlouwes@hotmail.com